Metalliseren

METALLISEREN, DE EERSTE BESCHERMLAAG

Wat is metalliseren en welk voordeel houdt het in?

Nadat het stalen voorwerp grondig gestraald is, kan het metalliseren beginnen. Bij metallisatie wordt een laag zink of een zink-aluminium legering met het stalen oppervlak versmolten. Deze laag zal een eerste bescherming bieden tegen aantasting van roest volgens het principe van de kathodische bescherming.

De zink en/of aluminiumdeeltjes zullen zich door hun lagere potentiaalwaarde eerst opofferen wanneer ze door roest bedreigd worden en zo het onderliggende staal beschermen.

Door staal te metalliseren wordt het dus roestbestendiger, maar metallisatie wordt ook wel eens toegepast om het oppervlak een ander uitzicht (bv. glans) te geven of om het krasvaster te maken. Bij metalliseren worden dus de voordelen van beide metalen gecombineerd.

 

Metallisatie technieken

Er zijn verschillende technieken om staal te metalliseren. Thermisch verzinken en galvaniseren zijn ongetwijfeld de bekendste.

Bij thermisch verzinken wordt het voorwerp in een bad met vloeibare zink ondergedompeld bij een temperatuur van ongeveer 450°C. Na afkoeling en stolling is de zinklaag perfect aan het stalen oppervlak gehecht.

Bij galvanisatie werd de vloeistof niet verhit, maar zorgt elektrische stroom voor de hechting. Wanneer de beschermende stof uit zink bestaat, wordt deze techniek ook wel elektrolytisch verzinken genoemd.

Wordt er geopteerd om enkel aluminium als kathodische bescherming te gebruiken bij het metalliseren, dan wordt het proces aluminiseren genoemd. Deze techniek wordt vooral toegepast bij voorwerpen die op zich niet verhit mogen worden tijdens het metallisatieproces of die nadien net een grote hittebestendigheid vereisen.

Bij Aras Company hanteren we verschillende TSA technieken (Thermal spray Aluminum of Thermisch gespoten zink- en aluminiumlagen) en gebruiken we uiteenlopende legeringen om de beste bescherming voor uw product te garanderen. Afhankelijk van de eigenschappen van het te metalliseren product, de toepassing waarin u het voorwerp gaat gebruiken en de omgevingsfactoren op die locatie, gaan we de geschikte techniek selecteren.

 

Roestbescherming voor off-shore toepassingen

Zeker voor off-shore toepassingen is een doordachte keuze van metallisatietechniek en legering bijzonder belangrijk. Bij Aras Company hebben we de nodige ervaring en expertise om boorplatformen, pontons, scheepsuitrustingen en windmolens te beschermen tegen het ruwe zeeklimaat.

Vraag gerust naar onze referenties of contacteer ons meteen voor een vrijblijvend prijsvoorstel.